email:Arjan.schobben@planet.nl | mobiel: 06 51888673

Verhuizen Heliane

 Heliane is een KWPN merrie van 20 jaar. Ze heeft 12 jaar manegewerk gedaan en sinds haar 19e in mijn "bezit". Ze mag gaan genieten van haar pensioen.

Afgelopen winter was de tweede winter die wij samen doormaakten. Ik had haar gestald bij een boerenbedrijf, waar nog ongeveer 25 andere paarden en pony's staan. Losgooibak, rijbaan allemaal aanwezig.

Weidegang in de zomer als het weer en de wei het toelaat.

Toen ik Heliane pas had heeft Arjanne voor mij een bachbloesem gemaakt om haar te laten wennen aan haar nieuwe leven en het oude leven achter haar te laten.

Het ging goed het is geen makkelijk paard, maar er waren geen onoverkomelijke dingen. Af en toe weefde zij in stal als er wat geluiden waren van bomen die gesnoeid werden of houtjes die gehakt werden achter haar stal. Dat vond zij maar niets alles horen en niet kunnen zien, maar dit was maar afentoe en uit stal was zij goed handelbaar het gaf voor haar niet veel zenuwen.

Tot deze winter. Het weven werd zo heftig, ze draafde gewoon op haar plaats in stal, al die geestelijke onrust kan toch niet goed voor haar zijn, Heliane kon genieten van haar pensioen, maar dit was verschrikkelijk. Ik heb bijgehouden wanneer het weven het ergst was, om de drie weken, zeker een week lang weven, haar hengstigheid ging ook gewoon door, waarschijnlijk meer gevoelig in die periode. Ze was lichamelijk ook erg moe. December was een vreselijke maand er was bijna geen houden aan, het weven werd bijna dagelijks. In en in triest, als zij buiten was ging het prima, uren met haar buiten doorgebracht, terug op stal heftig weven, ze was niet meer bereikbaar de blik in haar ogen dwaalde af en geestelijk was ze weg.

Met de dierenarts contact opgenomen, hormonen voor de hengstigheid gekregen. In mijn idee waren de tralies en het op stal staan ook een groot probleem voor haar gworden. Gelukkig kon ik haar verhuizen naar een vriendin 500m verderop. Een buiten stal zonder tralies, contact met de buurvrouw, een open luik en een halfopen deur.

Dagelijks de wei op of de grote paddock in met nog 7 andere paarden/pony's.

Dat leek me heerlijk voor haar, half januari Heliane verhuisd toen ze vrij rustig was. Nou dat is het, hier zal het wel lukken.

Ze bleef heftig weven op stal, in de paddock rennen voor de uitgang in de wei rennen voor de uitgang. Ze werkte zich helemaal in het zweet.  Ze was soms rustig en dan ineens vanuit het niets begon het. Toch maar de hormonen geprobeerd. Hielp niet.

Dierenarts gebeld, er was nog een plantaardig middel wat rust gaf. En eindelijk ging mijn lampje weer branden.

Bachbloesem, natuurlijk. Ik heb contact opgenomen met Arjanne, zo secuur als zij te werk gaat wil ze wel alles weten om een goede bachbloesem te maken. Ze begrijpt dat je het middel snel wilt hebben, omdat het dier het hard nodig heeft, de andere dag had ik het al in huis, geweldig fijn.

Direkt gegeven en na twee dagen was ze rustig. Ik kon dit niet geloven en heb Arjanne gevraagd of dit mogelijk was. Ja, dit is mogelijk als een bachbloesem aanslaat werkt het heel snel.

De bachbloesem is op, we zijn bijna vier weken verder, ze is hengstig geweest.

Ze heeft niet een keer meer geweefd, het paard is in evenwicht, wat wil een mens nog meer.

De zeer paardvriendelijke plek waar Heliane nu staat speelt ook een grote rol, maar zonder bachbloesem was het in evenwicht komen nooit zo snel gegaan, of misschien niet gelukt. Ik vind het een klein wonder.

Arjanne bedankt voor je snelle hulp en je grote kennis van bachbloesem en paarden.